Szczegółowy model matematyczny odrzutu swobodnego broni działającej na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych - Łukasz SZMIT (Detailed Mathematical Model of the Gas Operated Weapon Recoil, 2012)
W pracy przedstawiono model fizyczny i matematyczny odrzutu swobodnego automatycznej broni strzeleckiej działającej na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych przez boczny otwór w lufie, z krótkim ruchem tłoka gazowego, w czasie jednego cyklu strzału. Model matematyczny analizowanego układu (uwzględniający charakterystyczne okresy odrzutu) umożliwia symulację zjawiska odrzutu i analizę wpływu parametrów konstrukcyjnych układu na podstawowe charakterystyki odrzutu.