Zależność strefy startu rakiety od charakterystyki sterującej siły gazodynamicznej - Zbigniew DZIOPA (The Dependence of the Launch Zone on the Characteristics of the Controlling Gas-Dynamic Force, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie wpływu charakterystyki sterującego silniczka gazodynamicznego na zakres strefy startu rakiety. W badaniach numerycznych wykorzystany jest model rakiety bliskiego zasięgu samonaprowadzającej się na cel. Rakieta w całym zakresie lotu sterowana jest aerodynamicznie przy wykorzystaniu pary sterów. Naprowadzanie na cel jest moŜliwe dzięki obrotowi rakiety wokół osi podłużnej. Do korekcji trajektorii lotu tuŜ po opuszczeniu wyrzutni dodatkowo zastosowane są sterujące silniczki gazodynamiczne. Od charakterystyki ciągu tych silniczków zależy, jak szybko wypracowywany jest przez rakietę właściwy kąt wyprzedzenia. Charakterystyka generowanej przez układ sterowania siły gazodynamicznej wpływa na obszar strefy startu rakiety. Można tak dobrać ciąg silniczków gazodynamicznych, aby rozszerzyć obszar skutecznego strzelania.
Keywords: Analiza zjawisk w strefie startu rakiety