Zastosowanie metod DSC i DTA do szacowania parametrów bezpieczeństwa materiałów wysokoenergetycznych na przykładzie soli amonowej dinitroaminy - Tomasz GOŁOFIT (Application of DSC and DTA Methods for Estimationof Safety Parameters of High Energetic MaterialsSuch as Dinitroamine Ammonium Salt, 2011)
Metody DSC i DTA pozwalają przy zastosowaniu równań empirycznych wykorzystujących dane kinetyczne na zaklasyfikowanie substancji do potencjalnie niebezpiecznych lub bezpiecznych. Wykorzystanie reguły 100 oraz temperatury ADT24 pozwala określić maksymalną bezpieczną temperaturę prowadzenia procesów technologicznych. Materiały wysokoenergetyczne z punktu widzenia bezpieczeństwa można zaklasyfikować przy użyciu: potencjału Koenena, indeksu termicznego ryzyka, indeksu zagrożenia reakcją, indeksu chwilowej gęstości mocy oraz parametru zagrożenia wybuchem. Wykonano analizy DSC i DTA soli amonowej dinitroaminy (ADN), wyznaczono parametry kinetyczne i na ich podstawie oszacowano bezpieczeństwo użytkowania i warunki bezpieczne prowadzenia procesów technologicznych. Maksymalna, bezpieczna temperatura prowadzenia procesów technologicznych z wykorzystaniem ADN-u jest niższa od 351 K. Sól amonowa dinitroaminy została zaklasyfikowana do grupy związków niestabilnych, potencjalnie niebezpiecznych, zdolnych do wybuchu, do grupy związków wysokiego ryzyka. Uzyskane wysokie parametry indeksów niebezpieczeństwa wskazują na to, że ADN wymaga szczególnej ostrożności w procesach technologicznych oraz przy wykorzystywaniu w formach użytkowych.
Keywords: Bezpieczeństwo materiałów wybuchowych