Koncepcja zapalnika z samolikwidatorem do przeciwpancernego pocisku rakietowego granatnika RPG-76 „Komar” - Grzegorz JĄCZEK (Conception of Self-Destruct Fuze for Anti-Tank Rocket Grenade of RPG-76 “Komar” Grenade Launcher, 2011)
W pracy przedstawiono koncepcję zapalnika z samolikwidatorem do przeciwpancernego pocisku rakietowego PG-76 granatnika RPG-76 „KOMAR”. Głównym załoŜeniem było, aby zapalnik spełniał wymagania Norm Obronnych NO-13-A233 „Systemy zapalnikowe. Zapewnienie bezpieczeństwa. Wymagania Konstrukcyjne”, oraz NO-13-A234 „Systemy zapalnikowe. Zapewnienie bezpieczeństwa. Metody Konstrukcyjne”. We wstępie omówiono granatnik oraz podano przyczynę wstrzymania jego eksploatacji. W dalszej części wymienione zostały podstawowe wymagania będące podstawą opracowania koncepcji zapalnika z samolikwidatorem, ze szczególnym naciskiem na zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania. Omówione zostały zespoły zapalnika z samolikwidatorem z dokładnym opisem budowy i spełnianej funkcji oraz zasada działania.
Keywords: Zapalnik do przeciwpancernego pocisku kierowanego