Analiza numeryczna działania układu tłoka gazowego z suwadłem w karabinkach podstawowych Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej kalibru 5,56 mm - Jerzy MAŁACHOWSKI (Numerical Analysis of Operation Process of Gas Piston System with Slide for the Assault Rifle of Modular Small Arms System Cal. 5,56 mm, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie moŜliwości wykorzystania symulacji komputerowej do opisu działania układu tłoka gazowego z suwadłem w opracowywanych karabinkach podstawowych Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej kalibru 5,56 mm (MSBS-5,56). Zaprezentowano moŜliwości wykorzystania aplikacji CAE – programu MSC.visual Nastran – w procesie rozwiązywania dynamicznych równań ruchu tłoka gazowego i suwadła zgodnie z teorią Newtona-Eulera. Przedstawiono etapy przygotowywania modelu numerycznego wraz z przyjętymi warunkami początkowo-brzegowymi oraz porównano wyniki symulacyjne z doświadczalnymi.
Keywords: Badania numeryczne działania broni strzeleckiej