Niektóre wyniki badań symulacyjnych wpływu charakterystyk konstrukcyjnych karabinka automatycznego na jego odrzut i podrzut - Zbigniew SURMA (Chosen Results of the Simulations of Gas Operated Carbine Constructional Parameters Influence on the Recoil and the Jump of the Weapon, 2011)
W pracy przedstawiono wyniki badań symulacyjnych odrzutu i podrzutu karabinka kalibru 5,56 mm, działającego na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych przez otwór boczny w lufie, z krótkim ruchem tłoka gazowego. Za pomocą przyjętych modeli fizycznych i matematycznych, zbadano wpływ wybranych charakterystyk konstrukcyjnych broni na podstawowe charakterystyki odrzutu swobodnego i podrzutu.
Keywords: Badania broni strzeleckiej