Analiza stabilności sterowanej girokamery umieszczonej na pokładzie obiektu latającego - Izabela KRZYSZTOFIK (Stability Analysis of the Control Gyrocamera Placed on Board of a Flying Object, 2011)
W pracy przedstawiono model matematyczny dynamiki kamery umieszczonej na pokładzie obiektu latającego sterowanej i stabilizowanej giroskopowo. Zadaniem kamery jest obserwacja terenu, identyfikacja i śledzenie wykrytych czy teŜ wskazanych na nim obiektów. Do niezawodnej i precyzyjnej pracy kamery oraz wyznaczenia sterowań, niezbędne jest poznanie jej obszarów stabilności. Wyniki badań przedstawione są w graficznej postaci.
Keywords: stabilność pracy obiektu mechatronicznego