Analiza efektywności metody proporcjonalnej nawigacji w sterowaniu gazodynamicznym wirujących obiektów latających - Leszek BARANOWSKI (The Analysis of Efficiency of Proportional Navigation Method in Gas-Dynamic Control of Spinning Objects in Flight, 2011)
W pracy przedstawiono model matematyczny procesu samonaprowadzania wirującego obiektu latającego sterowanego gazodynamicznie. Przeprowadzono badania symulacyjne efektywności takiego sterowania według metody proporcjonalnej nawigacji na przykładzie sterowania w końcowej fazie lotu 120 mm przeciwpancernego pocisku moździerzowego. Wyniki przykładowych obliczeń dynamiki lotu pocisku, zwłaszcza w fazie sterowanej, zobrazowano na wykresach.
Keywords: Sterowanie gazodynamiczne obiektu latającego