Analiza procesów kształtujących pole zaburzeńi ruch pocisku na etapie balistyki przejściowej.Cz. I. Analiza parametrów fal uderzeniowych wytwarzanych w lufie ruchem pocisku - Andrzej PAPLIŃSKI (The Analysis of the Processes Influencing on the ProjectileMovement in the Period of Transitory Ballistics.Part I. An Analysis of Shock Parameters of the Gases Compressed by Projectile Moving in the Barrel, 2010)
W pracy przedstawiona została analiza parametrów pola nadciśnienia, jakie powstaje w wyniku sprężania przez pocisk gazów, które znajdowały się w lufie przed strzałem. Rozpatrywany jest etap, na którym przed czołem pocisku dochodzi do ukształtowania fali uderzeniowej. Przedstawione są zależności charakteryzujące wielkość ciśnienia i gęstości masowej sprężanego uderzeniowo gazu oraz szybkość fali uderzeniowej w funkcji prędkości pocisku.
Keywords: Analiza ruchu pocisku na etapie balistyki przejściowej