Model matematyczny podrzutu broni działającej na zasadzie odprowadzenia gazów - Zbigniew SURMA (Mathematical Model of Gas Operated Weapon Jump, 2010)
W pracy przedstawiono model fizyczny i matematyczny podrzutu broni automatycznej działającej na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych, w czasie jednego cyklu strzału. W modelu uwzględniono okresy charakterystyczne wynikające z wykresu cyklicznego działania automatyki rozpatrywanego układu. Przedstawiony szczegółowy model matematyczny może być podstawą symulacji zjawiska oraz analizy wpływu parametrów konstrukcyjnych broni na prędkość kątową i kąt podrzutu.
Keywords: Modelowanie działania broni automatycznej