Weryfikacja modelu matematycznego lotu 35 mm pocisku przeciwlotniczego na podstawie tabel strzelniczych - Konrad SIENICKI (Verification of the Mathematical Model of the 35 mm Anti-Aircraft Projectile Flight with Shooting Tables, 2010)
W artykule przedstawiono procedurę modelowania fizycznego i matematycznego lotu przeciwlotniczego 35 mm pocisku artyleryjskiego wystrzeliwanego z armaty KDA i jego weryfikację z opracowanymi w latach 2002-2003 przez Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych tabelami strzelniczymi dla pocisku ćwiczebnego TP-T i pocisku podkalibrowego z rdzeniem fragmentującym ze smugaczem FAPDS-T. Na potrzeby zadania badawczego konstruowanie modelu fizycznego i matematycznego przeprowadzono zgodnie z Polską Normą PN-83/L oraz dokumentem standaryzacyjnym STANAG 4355.
Keywords: Modelowanie lotu pocisku