Wpływ rozmieszczenia lotek na wytężenie korpusu 35 mm pocisku typu szrapnel - Zdzisław LINDEMANN (The Influence of Sub-Projectiles Arrangement on Body Strength of 35 mm Shrapnel Projectile, 2010)
W pracy badano wpływ rozmieszczenia lotek szrapnelowych na wytrzymałość korpusu pocisku. Do obliczeń rozkładu naprężeń w korpusie zastosowano metodę elementów skończonych. Przedstawiono cztery warianty ułożenia podpocisków: kołowo symetryczne i wielokątne. Wyniki obliczeń wytężenia korpusu przedstawiono dla wybranych wariantów ułożenia bez lotki centralnej. Wywołane oddziaływaniem lotek podczas ruchu obrotowego pocisku, naprężenia zredukowane w pobliżu powierzchni kontaktu przekraczają granicę plastyczności materiału korpusu od 36 do 56% (dla różnych wariantów). Ten stan naprężenia należy uwzględnić przy modelowaniu zjawiska rozcalania pocisku.
Keywords: Konstrukcja amunicji