Badania właściwości balistycznych silników rakietowych foteli katapultowych współczesnych samolotów bojowych - Bogdan ZYGMUNT (Study of Ballistic Properties of Ejection Seats RocketMotors of Modern Aircrafts, 2010)
Samoloty bojowe wyposażone są w fotele katapultowe stanowiące główny element systemu bezpieczeństwa załogi. Silnik rakietowy fotela służy do szybkiej ewakuacji pilota z uszkodzonego samolotu. Prochowe ładunki napędowe w silniku rakietowym fotela powinny charakteryzować się ściśle określonymi parametrami balistycznymi w szerokim zakresie temperatury. Autorzy przedstawili wyniki badań balistycznych silników rakietowych foteli katapultowych czołowych firm na świecie. Ładunki napędowe do badań balistycznych silników, spełniające wymagania różnych producentów foteli katapultowych opracowano i wyprodukowano w Polsce. Porównano parametry balistyczne silników rakietowych zmierzone w warunkach poligonowych w Polsce i w Rumunii.
Keywords: Balistyka silnikó rakietowych na paliwo stałe