Badania doświadczalne i teoretyczne wpływu średnic otworów węzła gazowego na prędkość suwadła broni z odprowadzeniem gazów prochowych - Jacek KIJEWSKI (Experimental and Theoretical Research of Gas Port Diameters Influence on Slide Velocity of Gas Operated Weapon, 2010)
W pracy przedstawiono wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych, dotyczących wpływu średnicy otworu gazowego i średnicy otworu regulacyjnego (upustowego) na pracę mechanizmów broni automatycznej, działającej na zasadzie odprowadzenia części gazów prochowych przez boczny otwór w lufie. Badania doświadczalne zostały przeprowadzone z wykorzystaniem stanowiska laboratoryjnego do doświadczalnego badania działania mechanizmów karabinka z odprowadzeniem gazów. Wyniki uzyskane w ten sposób zostały porównane z wynikami teoretycznymi, które uzyskano z badań symulacyjnych.
Keywords: Badania broni strzeleckiej