Nowe materiały i technologie obróbki cieplno-chemicznej luf broni strzeleckiej - Tadeusz ŻÓŁCIAK (New Materials and Thermo-Chemical TreatmentTechnologies of Small Arms Barrels, 2010)
W artykule omówiono wyniki badań obróbki powierzchniowej wewnętrznej powierzchni luf broni strzeleckiej kalibru 5,56 mm. Omówiono kolejno metodę chromowania elektrolitycznego, węgloazotowania kąpielowego TENIFER, technologie typu multiplex, tj. azotowanie / węgloazotowanie fluidalno-gazowe i wymrażanie oraz próżniowe ulepszanie cieplne z wymrażaniem. W Instytucie Mechaniki Precyzyjnej prowadzone są badania nad zastosowaniem technologii obróbek cieplno-chemicznych, których celem jest wyeliminowanie szkodliwej dla środowiska metody chromowania.
Keywords: Materiały na lufy broni strzeleckiej