Modelowanie głowicy odłamkowej z wykorzystaniem sprzężenia ALE - Robert PANOWICZ (Numerical Modelling of Fragmentation Warhead Using ALE Feedback, 2016)
W artykule zaprezentowano metodykę numerycznego modelowania głowic odłamkowych wraz z przyjętymi założeniami oraz wstępne wyniki analiz numerycznych otrzymanych na jej podstawie. Istnieje kilka metod numerycznego modelowania zjawisk fragmentacji. Jedną z najpopularniejszych, wykorzystaną w poniższej pracy, jest zastosowanie metody ALE wraz ze sprzężeniem płyn – ciało stałe. Analizie poddano głowicę odłamkową w formie walca o długości 100 i średnicy 80 mm, składającą się z czterech podstawowych elementów: obudowy zewnętrznej, obudowy wewnętrznej, materiału wybuchowego oraz warstwy odłamkującej. Warstwa odłamkująca zbudowana jest z żywicy wraz z zanurzonymi w niej metalowymi kulkami, których celem jest stworzenie chmury odłamków po detonacji głowicy. Rozlot odłamków jest charakteryzowany przez kilka kluczowych wartości, takich jak prędkość odłamków czy ich rozkład w przestrzeni. Przygotowano trójwymiarowy model głowicy odłamkowej, wykorzystując oprogramowanie Hypermesh, a następnie przeprowadzono analizy numeryczne z wykorzystaniem programu LS-Dyna. W wyniku przeprowadzonych analiz określono maksymalną prędkość uzyskiwaną przez odłamki oraz ich rozkład przestrzenny.
Keywords: Modelowanie działania głowicy odłamkowej