Eksperymentalne wyznaczanie parametrów termofizycznych kompozytu aramidowego stosowanego w indywidualnych osłonach balistycznych - Waldemar ŚWIDERSKI1 (Experimental Determination of Thermo-physical Parameters of Aramid Composite Used in Individual Ballistic Protective Shields, 2016)
W pracy przedstawiono wyniki badań parametrów termofizycznych kompozytu aramidowego stosowanego w konstrukcji indywidualnych osłon balistycznych. Na podstawie przeprowadzonych badań wyznaczono charakterystyki cieplne, takie jak przewodność cieplną, ciepło właściwe oraz dyfuzyjność cieplną. Parametry cieplne zostały wyznaczone eksperymentalnie przy zastosowaniu kilku metod pomiarowych: metodą termografii w podczerwieni: jedno- i dwustronną, metodą wymuszenia okresowego oraz metodą TPMU. Znajomość charakterystyk termofizycznych materiału jest istotna w badaniach nieniszczących metodami termografii w podczerwieni, będących przedmiotem dalszych prac badawczych.
Keywords: Właściwości kompozytu aramidowego