Zarys metody określania jakości systemu samonaprowadzania lotniczego pocisku rakietowego - Andrzej SKOMRA (Outline of the Method of an Aircraft Missile Homing System’s Quality Estimation, 2016)
Jakość systemu samonaprowadzania określić można dokładnością naprowadzenia pocisku rakietowego na cel w ujęciu stochastycznym przez wyznaczenie wartości oczekiwanej i wariancji uchybu końcowego pocisku. W artykule przedstawiono metodę opisu rozkładu uchybu bieżącego pocisku, polegającą na wykorzystaniu funkcji charakterystycznej tej zmiennej losowej. Do wyprowadzenia końcowego wzoru na uchyb bieżący pocisku skorzystano z wyrażenia opisującego prędkość kątową linii obserwacji celu, będącego rozwiązaniem zlinearyzowanego układu równań, opisującego związki kinematyczne między pociskiem i celem wraz z algorytmem proporcjonalnej nawigacji.
Keywords: Jakość systemu mechatronicznego