Numeryczno-doświadczalna analiza oddziaływania ładunku wybuchowego na przeciwminowy trał naciskowy - Piotr KRYSIAK (Numerical and Experimental Analysis of Impact of Explosive Charge on a Mine Roller, 2015)
W pracy przedstawiono projekt mechanicznego kołowego urządzenia trałującego. Po wybraniu odpowiedniej koncepcji wykonano model geometryczny urządzenia. Następnie model dyskretny trału poddano analizie wytrzymałościowej. W kolejnej fazie wykonano prototyp jednego segmentu konstrukcji oraz przeprowadzono na nim badania wytrzymałościowe na poligonie doświadczalnym. Kołowy pojazd wyposażony w omawiane urządzenie będzie służył do trałowania naciskowego dróg, w których mogą być ukryte ładunki wybuchowe, szczególnie ładunki typu IED (Improvised Explosive Device). Trał docelowo będzie współpracował z pojazdem o podwyższonej ochronie załogi.
Keywords: Analiza wytrzymałościowa konstrukcji