Badania wpływu wybranych parametrów konstrukcyjnych na charakterystyki balistyczne i kinematyczne automatycznej broni strzeleckiej z odprowadzeniem gazów Część I – Przykładowe wyniki badań teoretycznych - Grzegorz LEŚNIK (Tests of Influence of Selected Gas Operated Weapon’s Action Parameters on its Ballistic and Kinematic Characteristics Part I – Examples of the Results of Theoretical Research, 2015)
W artykule przedstawiono wyniki badań teoretycznych wpływu wybranych parametrów „automatyki” broni, działającej na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych, z krótkim ruchem tłoka gazowego, na jej charakterystyki balistyczne i kinematyczne. Badania teoretyczne zostały przeprowadzone z wykorzystaniem modelu symulacyjnego bazującego na zmodyfikowanym względem pracy [2] modelu matematycznym. Walidacja modelu matematycznego została oparta na przeprowadzonych dotychczas porównaniach i analizach wyników badań symulacyjnych i doświadczalnych przedstawionych m.in. w pracach [3], [4] i [5].
Keywords: Dynamika broni strzeleckiej