Karabinek standardowy systemu MSBS-5,56K – podstawowa broń „polskiego żołnierza przyszłości” (część II) - Ryszard WOŹNIAK (Standard Rifle of the MSBS-5.56K Small Arm System as the Main “Polish Future Soldier” Weapon (part II), 2015)
W artykule zaprezentowano budowę podstawowych zespołówi mechanizmów 5,56 mm karabinka standardowego MSBS-5,56K, który został opracowany przez Zakład Konstrukcji Specjalnych Wojskowej Akademii Technicznej i Fabrykę Broni „Łucznik”-Radom. Krótką historię rozwoju tej broni i jej znaczenie w całym systemie MSBS-5,56 oraz ogólną charakterystykę techniczną wraz z podstawowymi danymi taktyczno-technicznymi, a także podstawowe zespoły i mechanizmy, działanie oraz perspektywy rozwoju broni przedstawiono w [1].
Keywords: Konstrukcja broni strzeleckiej