Nowa metoda oceny warstw i powłok przewodów luf strzeleckich - Zbigniew ŁATAŚ (New Method for Evaluating Quality of Layers and Coatings of Inner Surfaces of Barrel Arms, 2015)
W artykule przedstawiono metodę oceny jakości warstw w odniesieniu do metod wytwarzania systemów aerologicznych na powierzchniach zewnętrznych i wewnętrznych rur grubościennych mających zastosowanie między innymi w produkcji luf broni strzeleckiej. Na przykładzie badań nad technologiami cieplno-chemicznymi, opracowanymi w IMP, zaprezentowano wyniki oceny jakości warstw azotowanych na wewnętrznych powierzchniach przewodu luf kalibru 5,56 mm oraz powłok wytwarzanych metodą PVD dla rur o średnicy powyżej 30 mm. Przedstawiono możliwości szybkiej i precyzyjnej oceny jakości i struktury warstw oraz powłok na szlifie sferycznym wykonywanym przy użyciu Kulotestera i skośnym wykonywanym w okolicy śladów odcisków pomiarów twardości wg nowej metody badawczej Baltest-M, która stanowi uzupełnienie stosowanych badań w inżynierii powierzchni, szczególnie dla oceny plastyczności warstw. Przykłady stosowania nowej metody odniesiono do klasycznych metalograficznych technik oceny jakości warstw i powłok otrzymywanych metodami regulowanego azotowania gazowego oraz chromowania elektrolitycznego.
Keywords: Badania luf broni strzeleckiej