CIVIL DEFENSE POTENTIAL IN THE DEFENSE SYSTEM OF POLAND - ADAMKIEWICZ Jakub (2020)
Artykuł podejmuje tematykę Obrony Cywilnej Kraju w systemie obronnym Polski. Dokonano tu próby opisania aktualnego potencjału tej organizacji w kontekście stawianych jej zadań. Ocenę dokonano w oparciu zarówno o raporty organów kontroli państwowej, jak i posiłkując się wynikami własnych badań empirycznych przeprowadzonych na terenie województwa mazowieckiego.