Multi-domain logistics - Skarżyński Mirosław A. (2021)
W artykule przedstawiono koncepcję nowego rodzaju starcia zbrojnego, jakim jest bitwa wielodomenowa. Rozważania skupiono na przyszłych operacjach wojskowych, w których bitwy będą prowadzone w wielu sferach. Obecnie bada się jednoczesne wykorzystanie siły kinetycznej i siły niekinetycznej w pięciu wymiarach przestrzeni: lądowej, morskiej, powietrznej, kosmicznej i cybernetycznej. Wielodomenowe siły zadaniowe będą dysponowały zaawansowanym uzbrojeniem i sprzętem oraz zdolnościami zapewniającymi osiągnięcie przewagi nad przeciwnikiem dążącym do konfrontacji ze Stanami Zjednoczonymi. Doświadczenia historyczne potwierdzają, że logistyka determinuje osiągnięcie zwycięstwa w działaniach wojennych, dlatego konieczne są analizy problematyki bitwy wielodomenowej z punktu widzenia możliwości zaspokojenia potrzeb wojsk zaangażowanych w nowy model starcia zbrojnego. W tym celu dokonano identyfikacji logistyki wielodomenowej i zaproponowano definicję pojęcia. Scharakteryzowano uwarunkowania funkcjonowania systemu logistycznego w bitwie wielodomenowej i zwrócono uwagę na rolę transportu w dostawach zaopatrzenia. Przedstawiono nowy wariant organizacji dowozu do wysoce mobilnych pododdziałów działających w dużym oddaleniu od sił głównych. Dzięki wykorzystaniu transportowych bezzałogowych statków powietrznych znajdujących się etatowo w kompanii wsparcia stanie się możliwe na obszarze operacji wielodomenowej samodzielne zaspokojenie potrzeb materiałowych pododdziałów wchodzących w skład brygady. Przeniesienie części dostaw w nowy wymiar przestrzeni wymagać będzie wdrożenia do wojsk lądowych nowych rodzajów bezzałogowych statków powietrznych i stworzenia procedur ich właściwego wykorzystania w celu wyzyskania w pełni ich możliwości działania w zróżnicowanym środowisku operacyjnym. Obecnie prowadzone testy prototypów są na tyle zaawansowane, że za kilka lat dostawy zaopatrzenia za pomocą bezzałogowych statków powietrznych do pododdziałów staną się rutynowym przedsięwzięciem realizowanym w ramach logistyki taktycznej, podobnie jak obecnie prowadzony dowóz środków bojowych i materiałowych kolumnami samochodów ciężarowo-terenowych.