Fulfilment of support tasks by Host Nation Support for a purpose of allied forces movement - BARTOSZEK WITOLD M. (2021)
Jednym z kluczowych obszarów bezpieczeństwa państwa jest bezwzględnie bezpieczeństwo militarne. Jego zapewnienie wymaga szeregu różnorodnych działań o charakterze polityczno-militarnym, wśród których istotna rola przypada na realizację zdolności w obszarze państwa-gospodarza (HNS) dla przemieszczania sił i środków wojsk sojuszniczych na terytorium kraju. Wypełnienie zadań wynikających z obowiązków HNS jest istotne z punktu widzenia obronności kraju, ale także jego postrzegania na arenie międzynarodowej. Jedną z ważniejszych w tym zakresie kwestii jest udostępnianie rejonów, zabezpieczenie materiałowe i techniczne oraz infrastruktury na potrzeby ześrodkowania i zakwaterowania wojsk, co jest realizowane w oparciu o szereg inwestycji infrastrukturalnych. Z perspektywy współczesnych uwarunkowań rozbudowa i utrzymanie właściwej infrastruktury transportowej, przed wszystkim drogowej, wszystkich gałęzi transportu jest niezbędna dla zapewnienia wymaganych warunków przemieszczania się osób oraz przewozu uzbrojenia i sprzętu wojskowego, wparcia wojsk sojuszniczych, w przypadku pokoju, kryzysu lub wojny. Nowoczesna infrastruktura transportowa - drogowa, umożliwia rozwój polskiej gospodarki i wzmacnia jej powiązanie z gospodarką światową. Jest także ważnym składnikiem bezpieczeństwa w systemie obronnym państwa oraz terytorialnie zrównoważonego rozwoju kraju w obszarze inwestycyjnym. Systematyczna poprawa infrastruktury transportowej - drogowej stanowi jedno z podstawowych wyzwań dla rozwoju państwa nie tylko z perspektywy gospodarczej, ale także odgrywa priorytetową rolę w odniesieniu do bezpieczeństwa i obronności państwa oraz naszych zobowiązań sojuszniczych.