SELECTED ISSUES RELATING TO WASTE MANAGEMENT SYSTEM AND MOVING THEIR CROSS-BORDER - KRUPNIK Dorota (2015)
Celem artykułu jest analiza oraz przedstawienie ogólnych założeń związanych z systemem gospodarowania i transgranicznego przemieszczania odpadów, w tym odpadów niebezpiecznych oraz wskazanie kierunku dalszych badań. Tematyka ta wpisuje się w szeroko rozumianą logistykę z uwzględnieniem płaszczyzny ekologicznej jako jeden z jego elementów. Wyraża określone podejście badawcze względem kreowania przyszłych rozwiązań gospodarczych, organizacyjnych, technicznych i innych. Podejście to w znacznej mierze opiera się na badaniach diagnostycznych (ocenie stanu faktycznego), wiążąc je z elementami ukierunkowanymi na doskonalenie. Powszechnie występujące odpady są poważnym problemem w skali globalnej. System gospodarki odpadami staje się potężnym i wygodnym instrumentem oddziaływania na płaszczyźnie politycznej i biznesowej, źródłem legalnego i nielegalnego zysku. Generalnie, w gospodarowaniu odpadami zasadniczą rolę odgrywa: skuteczność ekologiczna oraz efektywność ekonomiczna. Zakres tematyczny, który został poruszony w niniejszym rozdziale jest wskazaniem kierunku do dalszych, pogłębionych badań w tym obszarze.