LOGISTIC-COMBINATORIAL DUALISM OF SETTING THE TRAVELLING SALESMAN - FICOŃ Krzysztof (2015)
W pracy został przedstawiony dualny charakter problemu komiwojażera (TPS -Travelling Salesman Problem), który może być jednocześnie rozpatrywany jako utylitarne zadanie transportowe według kryteriów logistycznych oraz jako złożony problem kombinatoryczny optymalizacji dyskretnej. W aspekcie optymalizacyjnym zadanie TSP należy do problemów NP-zupełnych, dla których w ogólności nie istnieją efektywne metody rozwiązań. Ze względu na bardzo szeroki zakres logistycznych aplikacji zadania TSP dokonano prezentacji najbardziej popularnych metod jego rozwiązania. Szczególną uwagę zwrócono na nowoczesne podejście oparte na metodach sztucznej inteligencji i algorytmach mrówkowych. Klasyczny problem TSP jest szczególnym przypadkiem bardzo ważnego we współczesnej logistyce wielowymiarowego problemu marszrutacji rzutującego m.in. na globalne koszty działalności transportowej i logistycznej.