POSSIBILITY OF USING PROMETHEE II METHOD TO THE ASSESSMENT AND CHOICE OF MILITARY EQUIPMENT - MITKOW Szymon; DĘBICKA Ewa (2015)
W artykule przedstawiono możliwość wykorzystania metody analizy wielokryterialnej PROMETHEE II w procesie oceny i wyboru sprzętu wojskowego. Prezentowana metoda została poparta praktycznym przykładem. Przedstawiona metoda mogą być wykorzystana jako narzędzie wspomagania decyzji w procesie pozyskiwania sprzętu wojskowego. Pamiętać należy, że metody te wykorzystują wiedzę i doświadczenie ekspertów i oceniają każdy możliwy wariant pod kątem spełnienia wielu kryteriów, natomiast zawsze ostateczną decyzje podejmuje człowiek.