CONTEMPORARY TRENDS IN THE LOGISCTICS MARKET IN THE UE - ANDRZEJCZAK Beata (2015)
Celem artykułu jest zaprezentowanie wybranych aspektów charakteryzujących współczesne trendy usług logistycznych w UE, wynikających z wielu uwarunkowań kształtujących rozwój logistyki w gospodarce światowej. Uwarunkowania, które wpływają na rozwój logistyki w gospodarce światowej odnaleźć można m.in.: w analizie czynników kształtujących popyt i podaż usług logistycznych w UE oraz w ich znaczeniu dla wypełnienia celów logistyki (np. obsługi klientów), w rankingu największych firm realizujących główne usługi logistyczne w UE.