PROGRAMOWANIE PRAC NORMALIZACYJNYCH UNII EUROPEJSKIEJ NA 2018 R. - ROGOWSKI Bogusław (2018)
W artykule zawarto krótką charakterystykę kontynuacji rozpoczętych w 2013 r. działań Unii Europejskiej na rzecz rozwoju, doskonalenia aktualnych i planowanych zamierzeń w obszarze normalizacji i rozwiązań systemowych w tym obszarze. Odniesiono się także do najważniejszych kierunków tej działalności w zakresie regulacji prawnych systemu, wytycznych i zaleceń dla europejskich organizacji normalizacyjnych a także organizacji mających istotny wpływ na kształtowanie tej działalności. Zwrócono uwagę na podejmowane, wspólne inicjatywy dotyczące normalizacji oraz przyjęte kierunki na rzecz wspierania działań, jakie należy podjąć do 2019 r., by usprawnić europejski system normalizacji. Zaakcentowano działania mobilizujące instytucje UE oraz europejską wspólnotę normalizacyjną na rzecz doskonalenia systemu. Szczególną uwagę zwrócono na wrażliwe sektory gospodarcze wspólnoty, takie jak: bezpieczeństwo energetyczne, obronność, bezpieczeństwo, interoperacyjność oraz cyberbezpieczeństwo, etc. W programie znalazło się także miejsce dla problematyki potrzeby edukacji oraz wspierania małych i średnich przedsiębiorstw, jako jeden z priorytetów działalności normalizacyjnej na 2018 r.