WSPÓŁCZESNA EKONOMIKA BEZPIECZEŃSTWA– RELACJE MIĘDZY EKONOMIKĄ A BEZPIECZEŃSTWEM - OZIĘBŁO Małgorzata (2018)
Artykuł wychodzi naprzeciw oczekiwaniom czytelnikom, którzy pragną pogłębić wiedzę ma temat zagadnień związanych z kwestią współczesnych problemów związanych z ekonomiką bezpieczeństwa. Celem artykułu jest ułatwienie odbiorcy zrozumienia aktualnych problemów związanych z ekonomiką bezpieczeństwa w ciągle zmieniającym się w XXI wieku świecie oraz zaprezentowanie ekonomiki bezpieczeństwa jako dyscypliny naukowej. W tekście przybliżono istotę, pojęcie, obiekt i przedmiot omawianej dyscypliny naukowej. Studium literatury tematu badań dowodzi, że problemy te nie zostały wystarczająco zbadane.