THEORETICAL ASPECTS OF MILITARY LOGISTICS MANAGEMENT - PAWLISIAK Mieczysław (2018)
Zarzadzanie logistyką w wojsku jest rozumiane jako proces, ciąg posobie następującychzdarzeń. Rozpoczyna się planowaniem i poprzez organizowanie i motywowanie dochodzi do etapu kontroli. Działania te mogą być realizowane poprzez wyalienowane piony funkcjonalne takie jak np. pion materiałowy. Powoduje to jednak pewne ograniczenia i stąd też w praktyce często stosuje się podejście procesowe. Jednak i ono nie jest pozbawione wad, co skutkuje stosowaniem w realnych warunkach połączenia tych dwóch sposobów podejścia. Zwykle przynosi to pozytywne wyniki. W procesie zarządzania logistyką wojskową należy przestrzegać określonych zasad, ich stosowanie w praktyce stanowi przesłankę uzyskania pozytywnych wyników co przekłada się na skuteczną realizację zadań związanych z zaspokojeniem potrzeb logistycznych jednostek i instytucji wojskowych.