THE NON-BANKING LENDING MARKET IN POLAND IN THE CONTEXT OF THE LEGAL LIMITATIONS IMPOSED ON THE LEVEL OF MAXIMUM POSSIBLE COMMISSIONS - KOŚCIELECKI Lech; PAPLIŃSKI Michał (2018)
Celem tego artykułu jest zaprezentowanie znaczenia rynku pożyczek poza bankowych w polskiej gospodarce, ograniczeń prawnych nakładanych na podmioty działające zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim oraz kreatywnych sposobów, w jaki spółki udzielające pożyczki poza bankowe, pomimo restrykcyjnych przepisów prawa polskiego, generują zyski. W artykule przedstawiono najpopularniejsze, stosowane przez spółki pożyczkowe rozwiązania pozwalające być w zgodzie z prawem polskim (często działając na granicy prawa), a zarazem maksymalizujące zysk tj. refinansowanie netto i refinansowanie brutto.