TRAVELLING SALESMAN PROBLEM – CASE STUDY - ZIÓŁKOWSKI Jarosław; MIZIOŁEK Angelika; ĆWIK Dariusz (2018)
W artykule przedstawiono problem komiwojażera na przykładzie liczbowym. Celem jest znalezienie trasy łączącej wszystkie miasta, która całościowo jest najkrótsza, najszybsza lub najtańsza i ponadto zaczyna się i kończy się w określonym punkcie. Jest to typowe zagadnienie optymalizacyjne, w którym zadane jest n miast, które komiwojażer musi odwiedzić. Jego rozwiązanie polega na znalezieniu minimalnego cyklu Hamiltona w pełnym grafie ważonym.