ODTWARZANIE ZDOLNOŚCI BOJOWEJ WOJSK ZASADĄ WALKI - TOMASZEWSKI Jarosław (2018)
W artykule zidentyfikowano zasady sztuki wojennej traktujące o zachowaniu zdolności bojowej wojsk. Dokonano analizy stopnia tracenia zdolności bojowej w uwzględnieniu strat w stanach osobowych oraz sprzęcie wojskowym. Wskazano na konieczność zachowania zdolności bojowej wojsk na polu walki poprzez jej systematyczne odtwarzanie. Wskazano na zasady tworzenia rejonów oraz zasady planowania i organizowania tego procesu. Autor wykorzystał własne doświadczenia z ćwiczeń prowadzonych w Inspektoracie Wsparcia SZ oraz doświadczenia, w tym opisy i kalkulacje oficerów z jednostek operacyjnych i logistycznych.