ZASTOSOWANIE MODELU ARIMA DO PROGNOZY IMPORTU TOWARÓW DO POLSKI NA 2019 ROK - KOZICKI Bartosz (2019)
W artykule poruszony został problem z zakresu analizy i oceny danych dotyczących importu towarów do Polski w latach 2011-2018 w milionach ton oraz próba przeprowadzenia prognozowania eksportu w Polsce na czternaście przyszłych okresów modelem ARIMA. Badania rozpoczęto od analizy i oceny danych dotyczących importu towarów w milionach ton w Polsce w ujęciu dynamicznym. Następnie na podstawie uzyskanych ocen wybrano model prognostyczny ARIMA, a następnie zbudowano dwa modele uczące typu ARIMA. Zbudowane modele ARIMA zostały poddane analizie i ocenie. Wybrano najlepszy. Na jego podstawie wykonano prognozowanie szeregu pierwotnego. Uzyskane rezultaty badań przedstawiono w podsumowaniu.