THE CONCEPT OF USING THE JOINT PRECISION AIRDROP SYSTEM IN THE PROCESS OF SUPPLY IN COMBAT ACTIONS - JÓŹWIAK Arkadiusz; KURZAWIŃSKI Sławomir (2019)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji wykorzystania joint precision airdrop system w procesie zaopatrywania w działaniach bojowych. W pierwszej części pracy przedstawiono problem i wyzwania konwojów lądowych. Następnie opisano podstawowe założenia systemu JPADS przez przedstawienie elementów składowych systemu oraz nakreślenie zalet i wad tego systemu. W dalszej części pracy scharakteryzowano wybrane konfiguracje systemu JPADS dostępne na rynku. Kolejnym etapem była krótka analiza procesu zaopatrywania z wykorzystaniem transportu powietrznego i transportu lądowego.