EVALUATION OF INFRASTRUCTURE INVESTMENTS WITHIN THE FRAMEWORK OF THE IMPLEMENTATION OF HNS TASKS FOR THE ALLIED FORCES - SROKA Andrzej; SROKA Sebastian; BORUCKA Anna (2019)
Wypełnienie zadań wynikających z obowiązków państwa-gospodarza (HNS) jest istotne z punktu widzenia obronności kraju, ale także jego postrzegania na arenie międzynarodowej. Jedną z ważniejszych w tym zakresie kwestii jest udostępnianie rejonów oraz infrastruktury na potrzeby ześrodkowania i zakwaterowania wojsk, co jest realizowane w oparciu o szereg inwestycji infrastrukturalnych finansowanych zarówno w ramach natowskiego Programu NSIP, jak również z budżetu resortu obrony narodowej. W artykule przedstawiono analizę kluczowych obszarów inwestycyjnych, realizowanych na terenie Polski w latach 2016-2021.