NEEDS AND POSSIBILITIES OF USING RAIL TRANSPORT IN MILITARY TRANSPORT - PAWLISIAK Mieczysław; PIĘKOŚ Dominik (2019)
Transport kolejowy w XXI wieku jest jednym z niewielu rodzajów, który jest stosunkowo przyjazny środowisku a jednocześnie jest w stanie przewozić ładunki o znacznych rozmiarach i dużej masie. Mając to na względzie, a jednocześnie widząc potrzeby szkolenia wojsk w warunkach poligonowych, w jednostkach wojskowych są generowane uzasadnione potrzeby przewozu np. czołgów transportem kolejowym na poligon. Istniejące w Polsce rozwiązania dotyczące funkcjonowania transportu kolejowego i realne możliwości przewozowe pozwalają stwierdzić, że przy przestrzeganiu określonych reguł postępowania istnieje możliwość zaspokojenia potrzeb zgłaszanych przez jednostki wojskowe.