ZADANIA TRANSPORTOWE SIŁ POWIETRZNYCH JAKO SKŁADOWA BEZPIECZEŃSTWA LOGISTYCZNEGO POLSKIEGO KONTYNGENTU WOJSKOWEGO - BROŻYNA Ewa (2019)
Celem artykułu jest analiza rodzajów i znaczenia zadań transportowych realizowanych przez Siły Powietrzne, które mają zapewnić bezpieczeństwo logistyczne Polskim Kontyngentom Wojskowym. Artykuł wskazuje także na istotną rolę przewozów lotniczych w realizacji zabezpieczenia potrzeb transportowych PKW. W artykule zostały przedstawione przykłady realizacji zabezpieczenia logistycznego zastosowane przez Siły Powietrzne RP podczas misji poza granicami kraju z udziałem jednostek wojska polskiego.