IMPLEMENTATION OF THE SWOT ANALYSIS AND THE QFD METHOD IN THE DESIGN PROCESS AS A KEY DECISION-MAKING FACTOR WHEN IMPLEMENTING CLOUD SOLUTIONS IN THE ORGANIZATION - DĄBROWSKI Marcin (2023)
Artykuł poświęcony jest problematyce zarządzania projektami pod kątem efektywnego wykorzystania technik analitycznych. W części wstępnej przybliżono problematykę projektowania i zarządzania procesami oraz nakreślono wymagania względem produktu końcowego (projektu, usługi). W badaniu zweryfikowano hipotezę, że analiza SWOT oraz metoda QFD istotnie przyczyniają się do obniżenia kosztów, skrócenia czasu projektowania oraz wsparcia procesu pogodzenia świata dostawców z oczekiwaniami potencjalnych klientów. W celu weryfikacji hipotezy posłużono się przykładem wdrożenia rozwiązań chmurowych w organizacji (przedsiębiorstwie), gdzie wykorzystano starannie wyselekcjonowane dane uwzględniające pożądane cechy produktu (usługi) zarówno przez projektantów, jak i docelowych odbiorców. W badaniu wykorzystano jako przykład analizę wdrożenia rozwiązań chmurowych w organizacji (przedsiębiorstwie) celem weryfikacji w jakim stopniu narzędzia analityczne są przydatne do wspomagania projektowania tego typu rozwiązań. Przeprowadzenie analizy SWOT wraz z interpretacją tablic krzyżowych jednocześnie z wykorzystaniem metody QFD pozwoliło na wyciągnięcie wniosków, które odpowiadają na pytanie: Czy prezentowane metody mają zastosowanie w procesie decyzyjnym wdrażania rozwiązań chmurowych oraz w jakim stopniu prezentowane techniki analityczne wspierają proces zarządzania, przekładając się na skrócenie czasu i kosztów projektu, eksponują ryzyko oraz wskazują newralgiczne dla organizacji (przedsiębiorstwa) zagrożenia związane z przedmiotowym projektem? Dane wykorzystane w artykule zostały dobrane deterministycznie z pominięciem procesu ankietowania, ponieważ celem artykułu jest zweryfikowanie możliwości wykorzystania prezentowanych technik analitycznych. Współczynniki wagowe cech w analizie SWOT zostały również dobrane obiektywnie metodą jakościową, przy czym myśląc o dalszym rozwoju badań należałoby przeprowadzić ankietę spodziewanych cech produktu (usługi) na odpowiedniej grupie respondentów co pozwoliłoby na zwiększenie wiarygodności wyniku badań. Zastosowana w przedmiotowy badaniach metodologia może zostać zaimplementowana w procesie projektowania podobnych rozwiązań teleinformatycznych.