SELECTED MILITARY TRANSPORT AS AN IMPORTANT PART OF POLAND'S DEFENSE EXPENDITURE IN 2012-2022 - BROŻYNA Ewa (2023)
Każdego roku Polska przeznacza fundusze na utrzymanie i modernizację wojska. Celem artykułu jest analiza zmian wielkości oraz struktury wydatków obronnych Polski na przestrzeni lat 2012-2022, ze szczególnym uwzględnieniem wydatków na wojskowe środki transportowe. Przestawiona zostanie również prognoza wielkości wydatków obronnych na najbliższe lata. Podjęcie niniejszego tematu wydaje się zasadne ze względu na to, że w związku z agresją Rosji na Ukrainie polityka obronna państw członkowskich NATO, w tym również Polski, dynamicznie się zmienia. Widoczny jest wyraźny trend do zwiększania wydatków obronnych i rozbudowy potencjału wojskowego, a także do modernizacji technicznej wojska. W dalszej części artykułu zaprezentowane zostały również wybrane zamówione lub niedawno pozyskane środki transportowe dla Wojska Polskiego. Artykuł ma charakter przeglądowy i został przygotowany w oparciu o analizę dokumentów źródłowych, literaturę przedmiotu oraz dane statystyczne. W pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: Wydatki obronne Polski mają tendencję wzrostową. Wojskowe środki transportowe stanowią ważną część wydatków obronnych Polski. W ostatnich latach Polska pozyskuje nowoczesne wojskowe środki transportu. Pozyskiwanie śmigłowców wojskowych to ważny cel, na który przeznaczane są wydatki obronne Polski. Wydatki obronne Polski w najbliższych latach będą zwiększane. Wszystkie hipotezy postawione w niniejszym artykule znalazły potwierdzenie. Szczegółowa analiza dowiodła, że wydatki obronne Polski mają tendencję wzrostową, a ważną część tych wydatków stanowią wojskowe środki transportowe, w tym zwłaszcza śmigłowce wojskowe. Dowiedziono też, że w ostatnich latach Polska podpisała wiele kosztownych umów na pozyskanie nowoczesnych wojskowych środków transportowych. Wszystko wskazuje na to, że w najbliższej przyszłości nadal widoczny będzie trend wzrostowy wydatków obronnych Polski. Można spodziewać się też, że pozyskiwane będą nowe środki transportowe, a dotychczasowe modernizowane.