SYNTHETIC ASSESSMENT OF NATIONAL SECURITY - FROM DIAGNOSIS TO FORECAST - SUŁEK Mirosław (2011)
W artykule pokazano możliwości prognozowania bezpieczeństwa narodowego pod postacią uporządkowanej metodyki, opierającej się na dwóch zasadniczych fi larach. Pierwszy to sprecyzowanie operacyjnej definicji bezpieczeństwa narodowego. Drugi wyraża się syntetycznymi miarami potęgi państw. Operacyjna definicja bezpieczeństwa narodowego zawiera składniki będące przedmiotem prognozowania, przy wykorzystaniu specyficznych metod. Są to: stosunek sił rozpatrywanych stron, wzajemna sprzeczność interesów, skłonność do agresji, skłonność do obrony oraz charakter środowiska międzynarodowego. Takie podejście umożliwia ilościową ocenę jego poziomu oraz prognozowanie ilościowo-jakościowe.