DANGER, UNCERTAINTY AND RISK AS CONSUMER VALUES - PIETRZAK Edyta (2011)
Podstawą niniejszego artykułu są dzieła Anthony’ego Giddensa i Ülricha Becka dotyczące globalizacji. Opisywane w nich procesy odwołują się do kategorii bezpieczeństwa, które stało się dla współczesnych społeczeństw wartością konsumpcyjną. Rozwinięcie dokonane przez autorkę artykułu dotyka istotnych elementów wyrażających ogólną treść dyskursu przedstawionych postaci. Tekst składa się z trzech części. Pierwsza z nich zawiera diagnozę współczesnej sfery politycznej. Druga dotyczy działań podejmowanych na rzecz globalnego bezpieczeństwa, a trzecia zawiera propozycję zmian i redefinicji koncepcji bezpieczeństwa w nowej, globalnej rzeczywistości.