INTERNAL SECURITY IN AN INTEGRATED STATE SECURITY SYSTEM - FEHLER Włodzimierz (2011)
Artykuł stanowi próbę ukazania miejsca i znaczenia bezpieczeństwa wewnętrznego w systemie bezpieczeństwa państwa. Po przedstawieniu istoty bezpieczeństwa wewnętrznego i polityki bezpieczeństwa wewnętrznego autor na tle istniejących rozwiązań zakreśla kierunki i propozycje działań dotyczące poprawnego i adekwatnego umocowania problematyki bezpieczeństwa wewnętrznego w systemie bezpieczeństwa państwa. Praktyka organizacyjna stanowi w takim systemie jeden z zasadniczych elementów. Możliwości polityczne państwa wskazują natomiast na potencjalną adjustację i ciągłą poprawę bezpieczeństwa państwa.