INTERNATIONAL ORGANIZATIONS TOWARDS UNCONTROLLED WEAPON PROLIFERATION - JAROSZYŃSKA Małgorzata (2011)
Niekontrolowany handel bronią to jeden ze współczesnych problemów globalnych. Jego konsekwencją jest rozwój terroryzmu, handlu narkotykami, ubóstwo, śmierć kobiet i dzieci w konfliktach lokalnych itp. Od początku XX wieku powstają i funkcjonują międzynarodowe organizacje, których celem jest ograniczenie tego procederu. Przykładami takich organizacji są: Liga Narodów, COCOM, Porozumienie z Wassenaar. Widocznych i znaczących efektów ich działalności jednak nie było i nie ma. Konsekwencją tego jest powstawanie organizacji humanitarnych. Apelują one do społeczności świata o większą skuteczność w rozwiązywaniu tych problemów. Jednakże, jak można zauważyć, powstawanie nowych organizacji niekoniecznie przekłada się na rozwiązanie całego problemu.