PRELIMINARY ANALYSIS OF THE USE OF CIVIL AIR TRANSPORT FOR THE FULFILLMENT OF TASKS ARISING FROM THE COMMITMENT TO NATO - PIWOWARCZYK Ryszard; PASZUKOW Bohdan (2013)
Przedstawione informacje stanowią okrojony zarys najważniejszych kwestii określających zobowiązania sojusznicze między krajami NATO z perspektywy problematyki transportu lotniczego, który jest częścią natowskich zadań ogólnych i partykularnych. Autorzy skrótowo poddają wstępnej analizie środki zapewniające koordynację działań natowskich, zauważając, że system ten powinien być ujmowany holistycznie, zwracając uwagę na lotnictwo cywilne jako integralny element struktury całości.