SECURITY OF EUROPEAN VALUES - JAROSZYŃSKA Małgorzata (2013)
Dla każdej kultury najważniejsze są jej wartości. To one określają występujące w niej tradycje i charakter danego społeczeństwa. Specyficznie wyrażone zasady i normy przekładają się na całokształt indywidualnej i instytucjonalnej podmiotowości grup, państw czy wręcz regionów. Kultura wymusza realizację przyjętych działań i twórczości, wyrażając ogólnie przyjętą aksjologię. W tym właśnie sensie można mówić o tożsamości Europy. Bez przyjęcia jednolitego wyrazu danej kultury trudno jest mówić o zasadach działań instytucjonalnych czy gwarancji odpowiedniej jakości życia. Autorka analizuje te zagadnienia, konstatując, że zapewnienie bezpieczeństwa wartości europejskich jest priorytetem w utrzymaniu tej tożsamości, a co za tym idzie, zachowaniu jakości wymiernych jej elementów.