POLISH ENERGY SECURITY AND THE GREENHOUSE EFFECT PROBLEMS - TELUK Tomasz (2013)
Artykuł powstał na podstawie autorskiej książki pt. Mitologia efektu cieplarnianego, wydanej przez Instytut Globalizacji w 2009 roku i wyróżnionej Templeton Freedom Award przez Fundację ATLAS w Waszyngtonie. Tytułowe zagadnienie dotyczy problemu zgodności głoszonej dla ogółu ideologii „efektu cieplarnianego” i zgodności z naukowymi dowodami określającymi wiedzę na temat zmian klimatycznych, z przełożeniem na działania polityczne i bezpieczeństwo państwa. Zdaniem autora, na podstawie racjonalnych dowodów można sądzić, iż głoszone tezy na temat ocieplania klimatu służą celom polityczno-ekonomicznym, a nie naszemu bezpieczeństwu. Autor uzasadnia swoje tezy, odwołując się do twierdzeń najważniejszych naukowych specjalistów w dziedzinie. Jak zauważa, przyjęcie ideologii „efektu cieplarnianego” przez polskich polityków może mieć zgubny wpływ dla polskiego rozwoju ekonomicznego i tym samym dla bezpieczeństwa kraju.