AROUND THE CONSIDERATIONS ON EXISTENTIAL SECURITY, OR DEATH INTERPRETATIONS IN SCIENCE - ADAMKIEWICZ Marek (2013)
Ostatecznym tłem poczucia ludzkiego bezpieczeństwa jest śmierć. Zatem dla istnienia ma wymiar fundamentalny i stąd jest przedmiotem rozważań różnych dziedzin, które interesują się człowiekiem, jako bytem szczególnej rangi i specyficznej charakterystyki. W tym sensie kres, będąc fenomenem jednorodnym, występuje w różnych odsłonach i można go rozmaicie objaśnić. Śmierć jest czystym absolutem, stwierdza autor, gdyż jak żadne inne zjawisko naturalne dotyczy wszelkich stworzeń. Jej ostateczność kontrastowana z witalnym charakterem samego istnienia staje się osnową koncepcji pragnących nadać sens samemu życiu i określić jego przeznaczenie. Dla nauk o bezpieczeństwie adekwatna wiedza o koncepcjach śmierci pozwala na prawidłową hierarchizację działań na innych polach zainteresowań.